Побажання

Побажання
9-Б класу

МІНІ-ПІДРУЧНИК "Робота та енергія"

МІНІ-ПІДРУЧНИК "Робота та енергія"
===

ПІДГОТОВКА ДО Т0-3

ПІДГОТОВКА ДО Т0-3
------------

НЕВАГОМІСТЬ

19 нояб. 2015 г.

Динамометр

Динамометр (рос. динамометрангл. dynamometerнім. Dynamometer n, Kraftmeßgerät n) – прилад для вимірювання сили або моменту сил. У маркшейдерській справі динамометр застосовуються при вимірах довжин ліній дротами, стрічками і рулетками для забезпечення їх натягу.
Як зробити динамометр?
Сучасна промисловість випускає які завгодно модифікації. З різними одиницями виміру - шкала градуюється в кілограмах, наприклад. Існують межі виміру від мінімального до дуже великого, исчисляемого десятками тонн. Однак, давайте подивимося, як зробити динамометр своїми руками. Простий і точний.
Основа фізичного процесу
Щоб зрозуміти, як зробити динамометр, варто зупинитися на принципі його роботи. В основі лежить третій закон Ньютона, який свідчить, грубо, що на кожну дію є рівна протидія. Тому найпростіший динамометр складатиметься з робочого елементу, який деформується при дії навантаження. І шкали, яка може бути проградуйована в будь-яких одиницях і служити методом візуального визначення прикладеної сили.
Конструктивне виконання
Поки відвернемося від основного робочого елементу і подивимося на деталі приладу.
Нам знадобиться точка прикладання сили. У самому простому випадку - металевий гак невеликого розміру. Можна виготовити з канцелярської скріпки.
Щоб було зручніше, чи не будемо кріпити гак на робочий елемент. Нам потрібен передавач. Нерозтяжна міцна нитка - підійде. Закріплюємо на неї гак.
Шкала. Її будемо розмічати самостійно, тому обмежимося смужкою паперу.
Знадобиться якась основа, на якій буде закріплений робочий елемент і поміститься ділянку зі шкалою. Тут ніхто не обмежений у фантазії, можна використовувати що завгодно.
Коли є всі деталі, можна переходити до вибору основного робочого тіла і вирішувати, як зробити динамометр кращим чином.
Робочий елемент
1. «Авіаційна» гумка.
Такий простий спосіб цілком підійде, якщо потрібен динамометр для вимірювання невеликих зусиль. Гумка такого типу добре розтягується і що найголовніше - дуже лінійно. Щоб зрозуміти, як зробити такий динамометр, уявіть дощечку. На верхній частині закріплений кінець гумки. Внизу - смужка для шкали. Довжина гумки розраховується так, щоб її розтягнення було зручно фіксувати в межах виділеного простору.
2. Пружина.
Вибір залежить від сили, яку необхідно буде міряти. Основна вимога - пружина повинна розтягуватися на велику довжину. Конструкція динамометра буде аналогічною тій, яку придумали для гумки. Якщо потрібен великий діапазон сили, можна зняти пружину з ліжка або дверну. З останньою працювати простіше - вона довга і можна «відкусити» скільки потрібно, формуючи межа вимірювання.

Градуювання приладу
Питання «як зробити динамометр» в конструктивному плані більш-менш ясний. Тепер потрібно зробити так, щоб «це показувало», тобто забезпечити правильну розмітку шкали. Для цього знадобиться кілька вантажів різної маси, природно, відомою. Вони просто послідовно підвішуються на гак і ступінь розтягування робочого елементу відзначається на шкалі.
Якщо динамометр використовувати як безмін, цього вистачить. Вимірюємо лінійкою, скільки міліметрів шкали припадає на один грам або кілограм і розмічаємо.
Для того щоб динамометр вимірював те, для чого призначений - за допомогою калькулятора для кожного грузика вважаємо силу, множачи його масу на прискорення вільного падіння. Після цього градуіруем шкалу, як написано вище для вимірювання маси. Все, робота закінчена.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

ВСЕСВІТНЄ ТЯЖІННЯ

ВСЕСВІТНЄ ТЯЖІННЯ
---

СИЛА ТЯЖІННЯ

СИЛА ТЯЖІННЯ
---

СИЛА ПРУЖНОСТІ

СИЛА ПРУЖНОСТІ
---

ПРАВИЛА ЗВАЖУВАННЯ

ПРАВИЛА ЗВАЖУВАННЯ
------------

Густина речовин

Густина речовин

Густина речовин

МЕХАНІЧНІ КОЛИВАННЯ

МЕХАНІЧНІ КОЛИВАННЯ
==

ТАХОМЕТР

ТАХОМЕТР
-

ЧАСТОТА ОБЕРТАННЯ

ЧАСТОТА ОБЕРТАННЯ
.

ПЕРІОД ОБЕРТАННЯ

ПЕРІОД ОБЕРТАННЯ
.

Обертальний рух

Обертальний рух
.

ГОТУЙСЬ ДО ТО-2

ГОТУЙСЬ ДО ТО-2
--

Середня швидкість у нашому житті

Середня швидкість у нашому житті
--

СЕРЕДНЯ ШВИДКІСТЬ НЕРІВНОМІРНОГО РУХУ

СЕРЕДНЯ ШВИДКІСТЬ НЕРІВНОМІРНОГО РУХУ
--

НЕРІВНОМІРНИЙ РУХ

НЕРІВНОМІРНИЙ РУХ
НЕРІВНОМІРНИЙ РУХ

ПРОЕКТ ДИФУЗІЯ

ПРОЕКТ ДИФУЗІЯ
--